Velg en side
7 tips til hvordan du kan handle julegaver på budsjett
car post 3

Hvert år bruker vi flere tusen kroner hver på julegaver. Vi vil jo gjerne gi folk det de ønsker seg mest – men går det an å handle julegaver på budsjett?

Ja, vi vet det, det er fortsatt en stund igjen til jul. Men du; det er kanskje ikke så dumt å begynne å tenke på julegaver allerede nå? I 2019 brukte gjennomsnittsnordmannen 6570 kroner på julegaver, og det er noe høyere enn i 2018.

Høres det mye ut? Vel, det er ingen tvil om at vi bruker mye penger på å skjemme hverandre bort på julekvelden, men så er det klart at noen drar snittet opp og andre trekker det ned. 

Uansett så kan det jo være lurt å forsikre deg om at du faktisk har råd til å betale utgifter som må betales i desember og ikke bruker alt på gavene – selv om du betaler halv skatt. Derfor har vi samlet noen tips til hvordan du kan handle julegaver uten å tømme sparekontoen:

1. Handle på salg

Denne er kanskje åpenbar for mange. Likevel er det å handle på salg en god mulighet for å spare noen kroner. Det som er viktig når du skal handle på salg er riktignok at varene faktisk er billigere enn vanlig. Det kan ofte hende du får varen billigere et annet sted selv om den ikke er på salg der. 

Hvis du handler gaver på salg er det også sentralt at du ikke ender opp med å handle masse ekstra for å veie opp for at du ikke betaler full pris på gaven. Det er lett å føle at du snylter den som får gaven for den summen gaven egentlig koster, og føler at du må spe på med mer for å rettferdiggjøre kjøpet. Da er det viktig å huske på at det er tanken som teller og at personen sannsynligvis ikke bryr seg noe som helst om hvor mye du har betalt for den. 

Det er forøvrig også viktig å huske på at salgsvarer ofte ikke kan byttes. Dersom du kjøper klær, bør du kanskje unngå salgsvarer, med mindre du er helt sikker på at størrelsen er riktig og at plagget ellers faller i smak.

2. Planlegg hva du skal kjøpe

For noen er dette en selvfølge, mens andre velger heller å ta ting på sparket. Det å planlegge hva du skal gi bort i gave gir deg en formidabel mulighet til å holde deg til et budsjett. Samtidig sparer du sannsynligvis tid når du skal gjennomføre julehandelen ved at du kan gå inn i en butikk og finne eksakt det du skal ha, i stedet for å måtte saumfare hele butikken til du har funnet noe du kanskje kan gi bort til en eller annen. 

3. Vær ute i god tid

Noen foretrekker å starte flere måneder i forveien, mens andre gjerne venter til lille julaften, eller til og med selveste julaften med å handle inn julegavene. På en måte kan taktikken med å være ute i god tid slå begge veier, da det kan komme tilbud eller salg på varer du allerede har handlet. Likevel er det nok mange som bruker unødvendig mye penger når de handler i siste liten. 

Dette forårsakes av flere grunner: Først og fremst kan gaven du skal kjøpe være utsolgt og du ender opp med å kjøpe et dyrere alternativ, fordi de billigste er tatt. En annen grunn til det er dyrere å handle i siste liten er at du har dårlig tid og tar det første du finner, heller enn å ha mulighet til å undersøke hvor gaven til best pris er å få tak i – eller om det finnes andre alternativer. 

En tredje grunn til at du bruker mer penger når du er sent ute er at du bare kjøper noe for å kjøpe noe og på den måten ender opp med å betale unødvendig mye. Kanskje kjøper du noe vedkommende ikke vil ha eller har bruk for. Misforstå meg rett, mange av oss er takknemlige uansett hva vi får i gave, men det er jo kjedelig å gi bort noe som gavemottakeren ikke ønsker å bruke eller har noe glede av.

4. Følg med på prisene

For å sikre at du kjøper gaver til en god pris kan det også være en idé å følge med på prisene på det du skal kjøpe. Her kan du for eksempel følge med på prisene i fysisk butikk eller nettbutikk manuelt. Hvis du følger med på priser på nett kan du bruke sammenligningstjenester som for eksempel Prisjakt. Da kan du enten gå innom å sjekke tjenesten når det passer deg eller du kan sette opp varsler på produktene du ønsker å følge med på. 

5. Kjøp noe de faktisk trenger eller ønsker seg

Det femte tipset til hvordan du kan handle julegaver på budsjett, er å faktisk handle gaver personen ønsker seg eller trenger. Som nevnt tidligere er det lett å bare handle noe for å ha noe å gi. Dersom du gir bort noe personen ikke ønsker seg eller trenger, så er det egentlig litt bortkastede penger – uansett hvor hyggelig det er å gi og selv om det er tanken som teller. Det er jo kjipt å gi noe i gave som de kvitter seg med like etterpå eller som ender opp i en skuff så fort gavene er pakket opp. 

6. Lag gavene selv

En annen måte som kan hjelpe deg med å ikke bruke hele lønna på julegaver, er å lage gavene selv. Nå tenker du sikkert på dorullnisser og hjerteformede flettekurver, men det finnes mange andre ting å lage som du kan gi bort i gave. 

Hva med å lage spiselige gaver? Her er brente mandler og fudge gode alternativer. Du kan også fylle en krukke med ingredienser til for eksempel cookies og gi bort. Da får du flere gaver ut av de samme ingrediensene. 

Om du strikker, hekler eller syr, finnes det også mange alternativer. Strikk et par grytekluter, hekle en duk eller sy en toalettmappe. Er du virkelig kreativ kan du også male, tegne eller lage dekorasjoner med kongler, granbar eller andre ting du finner i naturen. 

Uansett hva du vil gi bort, så må det ikke nødvendigvis kjøpes. Du kan faktisk lage det av noe du har liggende. Inviter til juleverksted og la kreativiteten slå seg løs. 

7. Gi bort noe brukt

Dette høres kanskje rart ut for noen, eller til og med feil å gi bort noe som er brukt – du føler jo på en måte at det du gir bort må være nytt. Likevel, hvis du tenker over det, så er det jo genialt at noen andre kan få glede av noe som du selv eller noen andre ikke lenger har behov for. Dette kan være alt fra ski og leker til barna, klær, pynteting eller elektronikk som en mobiltelefon eller kjøkkenmaskin. 

Du kan enten gi bort egne ting du ikke bruker lenger, du kan kjøpe brukt av privatpersoner eller i bruktbutikker. Det er ingen skam at en leke som barnet ditt har vokst ifra kan gis bort til noen som vil leke med den nå. Den eneste retningslinjen du egentlig bør forholde deg til hvis du gir bort noe brukt er at det er i god stand.

Så hvordan holder du årets gavebudsjett?

For å konkludere: Det finnes utallige måter å holde deg til et gavebudsjett på eller iallefall ikke bruke hele lønna si på julegaver. Hvilke du bør ta i bruk kommer an på hva du selv ønsker, men det er ingen tvil om at det er mulig å ikke bli helt blakk etter julefeiringen. Sørg for å undersøke hva folk ønsker seg, slik at du ikke bruker penger på unødvendige gaver og planlegg gavekjøpene. 

Du bør også undersøke og følge med på prisene, slik at du er sikker på å ikke betale mer enn nødvendig. Handle på salg om du kan og husk at varen er like bra selv om prisen er lavere enn opprinnelig. Ikke undervurder gleden av å gi bort noe du har laget selv og glem heller ikke at det er helt i orden å gi bort noe brukt – så lenge det er like helt. 

Så masse lykke til med juleforberedelsene og selve julegaveshoppingen! Husk at det er tanken som teller, også blir det jo jul i år og. 

Utvalgt artikkel

Les våre nyeste innlegg her