Velg en side
8 enkle måter å komme i gang med sparingen på
car post 3

Sliter du med å spare penger? Noen ganger er den vanskeligste delen å komme i gang. Følg disse 8 enkle sparetipsene, så kan du begynne å spare til både langsiktige og kortsiktige formål. 

1. Loggfør utgiftene dine

Første steg er å finne ut av hva du bruker penger på. Start med å loggføre alle utgiftene dine i en måned – alt fra en kopp kaffe til matinnkjøp og shopping. Noen nettbanker gjør dette automatisk for deg, så et godt tips er å sjekke om utgiftene dine allerede er loggført der. 

Når du har samlet inn en del informasjon, kan du begynne å kategorisere utgiftene. Det kan for eksempel være utgifter til bil, mat, husleie osv. Bruker du flere kort må du huske å telle med disse også.

2. Sett opp sparebudsjett

Etter at du har fått oversikt over hva du bruker penger på, kan du begynne å planlegge utgiftene dine bedre. På den måten unngår du overforbruk og impulskjøp. 

Ikke glem å ta høyde for faste utgifter som er uregelmessige, som bilforsikringen hvert kvartal eller diverse årsavgifter. 

3. Kartlegg hvilke utgifter som kan reduseres

Hvis du ikke kan spare så mye som du ønsker, bør du se om det er rom for å redusere utgiftene dine. Du kan for eksempel smøre matpakke i stedet for å kjøpe lunsj på faste dager i uka, eller la være å kjøpe kaffe på vei til jobb. Det kan også være penger å spare på faste abonnementstjenester som internett, treningssenter eller telefonregning. 

4. Sett sparemål

Det er enklere å arbeide mot et mål enn å spare uten mål og mening. Skal du gifte deg eller har du lyst til å reise på ferie? Eller kanskje du ønsker å spare til pensjonen? Finn ut hvor mye penger du trenger, og lag en realistisk plan for når målet skal være nådd. 

Her er noen eksempler på kortsiktige sparemål (1-3 år):

  • Uforutsette utgifter (minst tre månedslønner)
  • Ferie
  • Nedbetale billånet

Langsiktige sparemål kan for eksempel være (mer enn 4 år):

  • Nedbetale boliglånet
  • Collegefond for barna
  • Pensjon

For langsiktige sparemål kan det være lurt å spare i fond. Det kommer vi tilbake til i punkt 6. 

5. Bestem deg for hva som er viktig

Sparemålene dine vil ha størst effekt på hvordan du fordeler sparepengene dine. De kortsiktige sparemålene føles kanskje viktigst her og nå, men det er like viktig å spare til en god pensjon som å reise på drømmeferien. 

6. Bruk gode verktøy

Dagene da vi gjemte sparepengene i madrassen er for lengst over, heldigvis. I dag finnes det et stort antall digitale verktøy som gjør sparingen enkel og automatisert. 

For de kortsiktige sparemålene dine bør du benytte deg av en sparekonto, men du kan også kjøpe aksjer eller investere dem. 

For de langsiktige sparemålene er det lurt å spare i fond. Sparing i aksjefond er en langsiktig affære som kan ha store svingninger, og som bør ha et tidshorisont på minimum fem år. Det er umulig å forutsi fremtidig avkastning, men kostnadene er forutbestemt. Når du velger fond er det viktig at du velger forvaltere med honorarer som tilsvarer produktet de leverer. Her er en nyttig artikkel om fondsparing

7. Gjør sparingen automatisk

Nesten alle banker lar deg sette opp faste trekk mellom lønnskontoen og sparekontoen. Vi anbefaler å sette opp trekket den dagen du får lønn, slik at du ikke merker at pengene var tilgjengelige i det hele tatt. Da blir du mindre fristet til å bruke dem. 

8. Se sparepengene dine vokse

Følg med på progresjonen hver måned, og gled deg over resultatet av sparingen. Det er også lurt å se over budsjettet og gjøre nødvendige justeringer på fast basis. Dette vil hjelpe deg å identifisere problemer og løse dem raskt. 

Når du blir god på å spare og ser glede i pengebingen som vokser, kan du bli inspirert til å finne nye måter å spare på og nå sparemålene enda raskere. Lykke til!

Utvalgt artikkel

Les våre nyeste innlegg her