Velg en side
(Faktiske) sparetips for studenter
car post 3

Lei av bankenes helt banale sparetips for studenter? Vi og. Her har du noen ting å tenke på som faktisk fungerer i studiehverdagen når hver krone av stipendet teller.

De store bankene har en tendens til å legge ut artikler og SOME-innhold hvor de påstår å kunne hjelpe studenter med “smarte” sparetips. Du åpner artikkelen og får tips om å flytte ut av byen, skaffe deg enda en jobb (selv om den første er vanskelig nok å lande), spare til bolig eller planlegge pensjonen. 

Dette er kun gode muligheter for et fåtall – og sjeldent for den helt ferske studenten. Denne artikkelen er for deg som ser etter enkle tips til hverdagen når budsjettet så vidt strekker til det mest nødvendige. 

Studentrabatt 

Som student skal du ha noen fordeler. Studentrabatter er en av disse. Du skulle bare visst hvor mange steder som faktisk tilbyr studentrabatt. Alt fra transport til frisører, fornøyelsesparker og kafeer kan ha slike rabatter. 

Gjør et kjapt Google-søk etter hva du trenger + “studentrabatt”, og se hva som dukker opp i overkommelig avstand. Eller så kan du rett og slett spørre når du går forbi. Noen steder har også spesifikke dager hvor de tilbyr en studentrabatt. Om hårklippen kan vente til neste tirsdag, kan det være mulig å spare noen hundrelapper. 

Husk at steder som tilbyr slike rabatter ofte er å finne i nærheten av universiteter, høyskoler, biblioteker eller andre kulturinstitusjoner. Det samme gjelder visse helsetilbud. 

Sammenlign priser på nett 

Av og til er det noe som haster å kjøpe eller koster litt mer. Det være seg en støvsuger, en ny sekk eller datautstyr. Når det ikke kan vente, kan det være lett å sikte seg inn på den første tilbudsannonsen du ser. 

Prøv heller å sammenligne priser på nett. Med Prisjakt og Prisguiden, som bare er to av mange slike sider og apper, kan du både se billigste pris på tingen du trenger – eller finne et rimeligere alternativ. Ofte er det små forhandlere som har de beste prisene; de har bare ikke like stor gjennomslagskraft i markedsføringen. 

Mat

Tilsynelatende går det sport i sosiale medier på å spare på mathandelen som student. Du trenger likevel ikke endre hele livsstilen og planlegge hvert eneste kjøp. Det er selvsagt lurt, men ikke en virkelighet alle klarer å forholde seg til. Her har du fem vaner å tillegge deg i dag: 

  • Legg mat i fryseren før det går ut på dato 
  • Gå heller litt lenger til den billige butikken, enn å rusle inn på den dyreste 
  • Skriv handleliste på mobilen og bruk den konsekvent (bruk notater eller påminnelser) 
  • Lag middag for to-tre dager (kjedelig – ja, men smart i en periode med mer penger ut enn inn) 
  • ALLTID se på kilo- og literpris. Forpakningen er kanskje ikke like fristende, men her ligger det så mye å spare at du kommer til å få bakoversveis. 

Kjøp og selg bøkene brukt  

Den nye studenten har en tendens til å ville kjøpe helt nytt pensum eller beholde første semesters bøker … “bare sånn i tilfelle”. En fresh start er selvsagt digg, men ikke alltid helt nødvendig. Finner du en bok med ryggen intakt og uten for mange eselører, kan du garantert finne det ene manglende kapittelet på nett. 

Kommer du til å trenge boken igjen etter eksamen? Antageligvis ikke. Skulle det likevel være slik er den alltids mulig å finne via biblioteket, eller du kan låne fra en annen student som valgte å beholde boken. 

Prøv tjenestene iBok.no eller Bookis. Her kan du både selge og kjøpe brukt pensum. Som regel er studenten som trenger dine brukte bøker, eller har de du trenger, en student på samme læreplass. Det er ofte lettere enn man tror, og som regel kan man selge rett fra forelesningssalen eller kantina. 

Kompendier er det ofte verre med fordi de stadig oppdateres. Her kan man spleise med en studievenn, eller kanskje du finner de oppdaterte artiklene i online databaser. Spør foreleseren din om hvor mange endringer som faktisk ble gjort fra fjoråret før du blåser av en 1000-lapp. 

Kaffe til lesingen 

De fleste høyskoler og universiteter har selvsagt en rekke kafeer – for kaffe er et must for mange når man skal igjennom et par hundre sider. Her kan man fort kaste bort noen hundre kroner på en ukes tid. 

Hør litt rundt om det er noen institutter som har gratis servering. Ofte står det gjemt en kanne i et lite tekjøkken innerst i en korridor, eller på et tilsynelatende opptatt men tomt møterom. Ryktene om gratis kaffe er det ofte noe i, så spør de rundt deg. 

Bruk disse tipsene, så blir i alle fall denne måneden overkommelig. 

Utvalgt artikkel

Les våre nyeste innlegg her