Velg en side
Ny eller brukt bil – hva er det beste kjøpet?
car post 3

Det å kjøpe en bil er i mange tilfeller en god investering, særlig når det kommer til å ha et praktisk fremskomstmiddel. Men hva er det beste kjøpet: Ny eller brukt bil? 

Dersom du er på utkikk etter en bil har du mange valg fremfor deg. Det er et hav av bilmerker og -modeller å velge mellom, og det er viktig å tenke gjennom egne behov og ikke minst økonomi før man går for første og beste bil. 

For det første har man gjerne ulike ønsker når det kommer til bilmerke: Ønsker du å kjøpe en elektrisk BMW eller kanskje en Range Rover? For det andre, og kanskje enda viktigere, ønsker du å gå for en ny eller brukt bil? Sistnevnte er gjerne avgjørende for folk flest, da det vil påvirke økonomien din i årene som kommer. 

Hvilket valg som er best for deg avhenger av hvor mye du kan og er villig til å betale. De fleste av oss har ikke en sparekonto som kan dekke kjøpet av en bil ene og alene, og derfor er ofte et billån den mest naturlige finansieringsmetoden. Valg av bil påvirker hvilket billån du kan få. Uansett om du har oppspart egenkapital eller ikke, sørg for at du har tilstrekkelig bilfinansiering i orden før du starter jakten på en ny bil. 

Fordeler og ulemper med kjøp av ny bil

En av de største fordelene ved å kjøpe ny bil er at de kommer med fullkasko og at de svært sjelden trenger reparasjon de første årene du bruker den. Bilen er derfor relativ enkel å vedlikeholde, noe som vil gjøre bilen mer verdt den dagen du selger den. 

Nye biler er videre utstyrt med det nyeste innen teknologi, noe som gir deg fordeler som lave utslipp og høy kjørelengde. De er også gjerne utstyrt med praktiske funksjoner som navigasjonssystem og muligheten til å koble mobilen til musikkanlegget. Flere nye biler er i tillegg utstyrt med autopilot-funksjoner. Den nyeste Tesla-modellen kan for eksempel parkere selv, og plukke deg opp på utsiden av kjøpesenteret når du er ferdig med handlerunden din. 

Man hører gjerne at man taper penger på bilen så snart den kjører ut av parkeringsplassen hos bilforhandleren. Og det stemmer for så vidt. Nye biler har høyest tap av verdi de første par årene – noe som også er en av de største ulempene med å gå for en ny bil. 

Går du i tillegg for en splitter ny modell på markedet kan du fort bli en av produsentens testpersoner for bilen. I løpet av det første året en bil er på markedet er det ikke uvanlig at produsenten bytter motor eller gjør endringer på designet, noe som kan resultere i problemer for deg senere. 

Fordeler og ulemper ved kjøp av brukt bil

Naturlig nok er den største fordelen ved å kjøpe en brukt bil at noen andre allerede har tatt på seg det største verditapet. Det betyr at dersom du er flink til å vedlikeholde bilen, kan du selge bilen for omtrent tilsvarende som du kjøpte den for. 

En annen fordel er at andre har testet bilen før deg. Det finnes flere nettsteder hvor folk deler anbefalinger og erfaringer knyttet til ulike bilmodeller. Dermed kan du med en brukt bil gjøre grundigere resaerch i forkant av kjøpet. Forsikringssatsen er også lavere på en bruktbil enn en splitter ny. Det kan spare deg for mye penger. 

Motsatt vil en bruktbil naturlig nok kreve mer vedlikehold og potensielle reparasjoner enn en ny bil. Samtidig har nyere teknologi gjort flere av bilene fra de siste tiårene mer slitesterke og pålitelige, og en bil kan fint gå 10 år uten en stor reparasjon. Ofte slipper man unna med litt lakkering og bytting av frontrute ved steinsprut. 

Velger du en ny bil, går også dette ofte på bekostning av faktorer som design, interiør, kjørelengde og generell bilhistorikk. Generelt gjelder det å være litt tålmodig og fleksibel når det kommer til kjøp av en brukt bil. Det er gode muligheter for å finne en god bil til en fornuftig pris, men det krever også litt research. 

Utvalgt artikkel

Les våre nyeste innlegg her